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Purpose or Objective 

To comply with ISAF Regulations 28.3.1, 28.3.4 and 28.3.7 

 

Proposal 

TR CALL L7 
 

 

Rule D4.2  Terminating a Series 

Rule D4.4  Ties in a Completed Round-Robin Series 

Rule D4.5  Ties in an Incomplete Round-Robin Series 

 

An event plans to hold a round robin series followed by a semi-final and a final. The round robin 

series is scheduled to have three round robins. Light winds force the round robin series to be 

terminated when 36 out of 45 races of the second round robin have been sailed. 

 

Question 1  

Does the decision to terminate the second round robin mean the round robin series is ‘complete’? 

 

Answer 1 

No. The act of terminating a longer-specified series does not mean the series is completed. 

 

Question 2  

Would the answer to Question 1 be different if the number of round robins required to complete the 

round robin series was not specified in the sailing instructions? 

 

Answer 2  

Yes. The act of terminating an unspecified series completes the series. 

 

Question 3 

Rule D4.2(b) advises that, if 80% of a round robin has been sailed, that round robin should be 

considered complete for scoring purposes. Does this mean it is also considered complete for tie-

break purposes? 

 

Answer 3 

Yes. Tie-breaking is part of the scoring progress. 

 

Question 4 

Can a round robin that is deemed complete under rule D4.2(b) be used to break a tie under rule 

D4.5? 
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Answer 4 

No. See Answer 3. The second round robin is deemed to be complete. Only incomplete round 

robins may be used to break a tie under rule D4.5. Therefore, as per the last sentence of rule D4.5, 

ties shall be broken in accordance with rule D4.4 and the second round robin would be used in this 

process. 

 

NOTE:  Although no rule prevents a race committee from terminating one round robin and then� 

starting another round robin in the same series, this is not good practice� and would be 

inappropriate in most circumstances. 

 

Current Position 

TR Rapid Response Call 2013.01 as above. 

 

Reason 

To clarify the scoring of a round-robin and a round-robin series when the series is terminated by 
the race committee. 


